1. Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες - τι είναι?

 

Τι είναι η δυσκοιλιότητα?

 

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πεπτική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολία ή αδυναμία τακτικών κενώσεων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία δυσκοιλιότητα είναι μια προσωρινή κατάσταση, που συχνά προκαλείται από διατροφικές αλλαγές ή στρες. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, από την άλλη, μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια και απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

 

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να χαρακτηριστεί από διάφορα σημάδια:

  • Σπάνιες κινήσεις του εντέρου (λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα).
  • Δύσκολες ή επώδυνες κινήσεις του εντέρου.
  • Αίσθημα ατελούς εκκένωσης των εντέρων.
  • Σκληρά ή μικρά κόπρανα.

 

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας μπορεί να ποικίλλουν, όπως η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, η έλλειψη υγρών, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το άγχος, οι αλλαγές στη ρουτίνα ή ο τρόπος ζωής και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ο υποθυρεοειδισμός ή οι νευρολογικές διαταραχές. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας επιμένουν ή επιδεινωθούν.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες?

 

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες και φλεγμονώδεις φλέβες στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού που μπορεί να είναι επώδυνες και άβολες. Χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους: τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται στο εσωτερικό του ορθού και συνήθως δεν είναι ορατές ή ψηλαφητές. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κενώσεων.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό και μπορεί να είναι ορατές και ψηλαφητές. Συχνά προκαλούν πόνο, κνησμό και αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι αίματος σε αυτές τις αιμορροΐδες, καθιστώντας τις ακόμη πιο επώδυνες.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

 

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία κατά τις κινήσεις του εντέρου.
  • Κνησμός και ερεθισμός στον πρωκτό.
  • Πόνος και δυσφορία.
  • Πρησμένες περιοχές γύρω από τον πρωκτό.
  • Προεξέχουσες αιμορροΐδες που μπορεί να αισθάνονται σαν εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλες ασθένειες, επομένως η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

 

2. Αιτίες δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων

 

Δυσκοιλιότητα

 

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, που συνήθως σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες ή τις ιατρικές καταστάσεις. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

 

Διατροφικοί παράγοντες

Η πιο κοινή αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής εντερικής περισταλτικής. Προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, διευκολύνοντας την κίνηση του μέσα από τα έντερα.

 

Διατροφικοί παράγοντες

 

Αφυδάτωση

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Το νερό χρειάζεται για να μαλακώσει τα κόπρανα και να διευκολύνει τη διέλευσή τους από τα έντερα. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, τα έντερα απορροφούν περισσότερο νερό από τα κόπρανα, καθιστώντας τα σκληρά και δυσκολότερα.

 

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την εντερική περισταλτική. Η έλλειψη άσκησης μπορεί να επιβραδύνει το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

 

Καθυστέρηση των κινήσεων του εντέρου

Η καθυστέρηση των κινήσεων του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Όταν ένα άτομο αγνοεί την ανάγκη να επισκεφτεί την τουαλέτα, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των κοπράνων και δυσκολία στην αποβολή του. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα με αγχωτικό ή πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας.

 

Ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και οι νευρολογικές διαταραχές, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αναλγητικών, των αντικαταθλιπτικών και των αντιόξινων, μπορεί επίσης να έχουν δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια.

 

Αιμορροϊδές

 

Οι αιμορροΐδες είναι αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης στις φλέβες του πρωκτού και του ορθού, που οδηγεί σε πρήξιμο και φλεγμονή τους. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για την εμφάνισή τους:

 

Χρόνια δυσκοιλιότητα και καταπόνηση κατά τις κενώσεις του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα και η καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κενώσεων είναι κύριοι παράγοντες στην ανάπτυξη αιμορροΐδων. Η πίεση που ασκείται στις φλέβες στο κάτω μέρος του ορθού μπορεί να διευρυνθεί και να τις φλεγμονή, οδηγώντας σε αιμορροΐδες.

 

Διάρροια

Η συχνή διάρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορροΐδες. Η παρατεταμένη διάρροια ερεθίζει τις φλέβες στον πρωκτό και το ορθό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη φλεγμονή τους.

 

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αυξημένη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς λόγω του αναπτυσσόμενου εμβρύου μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη αιμορροΐδων.

 

Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες του πρωκτού και του ορθού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με κεντρική παχυσαρκία, όπου το λίπος συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά.

 

Παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση

Η παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση μπορεί να ασκήσει πίεση στις φλέβες του πρωκτού και του ορθού. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για άτομα με θέσεις γραφείου ή επαγγέλματα που απαιτούν μεγάλες περιόδους ορθοστασίας.

 

Παλιά εποχή

Καθώς μεγαλώνουμε, οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και τον πρωκτό μπορεί να εξασθενήσουν και να τεντωθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορροΐδων.

 

3. Συμπτώματα

 

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας

 

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εδώ είναι μερικά από τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε με τη δυσκοιλιότητα:

 

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας

 

Σπάνιες κενώσεις του εντέρου

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι η μείωση της συχνότητας των κενώσεων. Συνήθως θεωρείται δυσκοιλιότητα εάν έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κενώσεις μόνο μία ή δύο φορές το μήνα.

 

Δυσκολία με τις κινήσεις του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα συνδέεται συχνά με την καταπόνηση και την καταπόνηση για την κινητικότητα του εντέρου. Τα κόπρανα μπορεί να είναι σκληρά και ξηρά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αποβολή τους.

 

Αίσθημα βάρους

Πολλοί άνθρωποι με δυσκοιλιότητα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αδειάσουν εντελώς τα έντερά τους. Αυτή η αίσθηση ατελούς εκκένωσης του εντέρου μπορεί να συνοδεύεται από ενόχληση και ερεθισμό στην κοιλιακή περιοχή.

 

Πόνος στην κοιλιά και φούσκωμα

Η δυσκοιλιότητα συχνά οδηγεί σε κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα κατακράτησης κοπράνων και αερίων στα έντερα. Το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ενόχληση και αίσθημα βάρους στην κοιλιά.

 

Ανορεξία και κόπωση

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και να οδηγήσει σε ανορεξία. Μερικοί άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει κόπωση και γενική κακουχία.

 

Συμπτώματα αιμορροΐδων

 

Οι αιμορροΐδες παρουσιάζονται με ποικίλα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα και ένταση. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα των αιμορροΐδων:

 

Αιμορραγία κατά τις κινήσεις του εντέρου

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Η αιμορραγία είναι συνήθως έντονο κόκκινο και φαίνεται στο χαρτί τουαλέτας ή στη λεκάνη τουαλέτας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σοβαρό.

 

Κνησμός και ερεθισμός

Οι αιμορροΐδες συχνά προκαλούν κνησμό και ερεθισμό στην περιοχή του πρωκτού. Αυτός ο κνησμός μπορεί να είναι πολύ άβολος και να οδηγήσει σε περαιτέρω ερεθισμό και φλεγμονή εάν γρατσουνιστεί.

 

Πόνος και δυσφορία

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να είναι επώδυνες, ειδικά εάν σχηματιστούν θρόμβοι αίματος σε αυτές. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και μπορεί να επιδεινωθεί όταν κάθεστε ή κάνετε κένωση. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν είναι επώδυνες εκτός και αν προπέσουν (βγαίνουν έξω από τον πρωκτό).

 

Πρησμένες περιοχές γύρω από τον πρωκτό

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να εμφανιστούν ως πρησμένα εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να είναι επώδυνα στην αφή και να προκαλέσουν δυσφορία όταν κάθεστε ή περπατάτε.

 

Εμφανείς αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προεξέχουν και να προεξέχουν έξω από τον πρωκτό, ειδικά με καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι επώδυνη και να απαιτεί την επιστροφή των αιμορροΐδων πίσω στο ορθό.

 

4. Διάγνωση

 

Δυσκοιλιότητα

 

Η διάγνωση της δυσκοιλιότητας ξεκινά με λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση. Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

 

Ακολουθούν μερικές από τις κύριες μεθόδους για τη διάγνωση της δυσκοιλιότητας:

 

1. Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση

Η αρχική διάγνωση περιλαμβάνει τη συζήτηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας χρόνιων ασθενειών, της χρήσης φαρμάκων και του οικογενειακού ιστορικού πεπτικών προβλημάτων. Μια φυσική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει ψηλάφηση της κοιλιάς για να αναζητηθούν σημάδια οιδήματος ή σύσφιξης.

 

2. Εργαστηριακές μελέτες

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μεταβολικών και ορμονικών διαταραχών που μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις για τα επίπεδα γλυκόζης, ασβεστίου και θυρεοειδικών ορμονών.

 

3. Ακτινογραφία

Οι ακτινογραφίες κοιλίας μπορεί να δείξουν συσσώρευση κοπράνων στο έντερο. Η ακτινογραφία αντίθεσης (κλύσμα με βάριο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση του παχέος εντέρου και του ορθού.

 

4. Κολονοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση

Αυτές οι ενδοσκοπικές εξετάσεις επιτρέπουν την άμεση απεικόνιση του εσωτερικού του παχέος εντέρου και του ορθού. Μπορούν να ανιχνεύσουν αποφράξεις, πολύποδες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή καρκίνο. Η σιγμοειδοσκόπηση εξετάζει μόνο το κάτω μέρος του παχέος εντέρου, ενώ η κολονοσκόπηση εξετάζει ολόκληρο το κόλον.

 

Αιμορροϊδές

 

Η διάγνωση των αιμορροΐδων ξεκινά επίσης με ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση. Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με συμπτώματα, όπως αιμορραγία, πόνο και κνησμό, καθώς και για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

 

Οι κύριες μέθοδοι για τη διάγνωση των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

 

1. Οπτική επιθεώρηση

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως ορατές κατά την εξέταση του πρωκτού. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει πρήξιμο ή φλεγμονή των φλεβών γύρω από τον πρωκτό.

 

2. Ψηφιακή ορθική εξέταση

Κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής εξέτασης του ορθού, ο γιατρός θα εισάγει ένα δάχτυλο καλυμμένο με γάντι και λιπαντικό στο ορθό του ασθενούς. Αυτό βοηθά στην αξιολόγηση του μυϊκού τόνου και στην ανίχνευση εσωτερικών αιμορροΐδων ή άλλων μη φυσιολογικών σχηματισμών.

 

3. Ανοσκόπηση

Η ανοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική εξέταση στην οποία χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο (ανοσκόπιο) για την οπτικοποίηση του εσωτερικού του πρωκτού και του κάτω μέρους του ορθού. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την άμεση εξέταση των εσωτερικών αιμορροΐδων.

 

4. Πρωκτοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση

Η πρωκτοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση είναι ενδοσκοπικές διαδικασίες που επιτρέπουν την απεικόνιση μεγαλύτερου μέρους του ορθού και του παχέος εντέρου. Χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εσωτερικών αιμορροΐδων, πολυπόδων ή άλλων ανωμαλιών.

 

5. Κολονοσκόπηση

Εάν ο ασθενής έχει αιμορραγία ή άλλα συμπτώματα που απαιτούν πιο λεπτομερή εξέταση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κολονοσκόπηση. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την εξέταση ολόκληρου του παχέος εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό πιο σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

 

5. Θεραπεία

 

Θεραπεία της δυσκοιλιότητας

 

Η θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, προσαρμογές στη διατροφή, φάρμακα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ιατρικές διαδικασίες. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε καθεμία από αυτές τις επιλογές:

 

1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής:

  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας: Η τακτική άσκηση μπορεί να διεγείρει την περισταλτικότητα των εντέρων και να διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου. Ακόμη και οι καθημερινές βόλτες μπορούν να έχουν σημαντική θετική επίδραση.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα εντέρου: Προσπαθήστε να κάνετε κενώσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά προτίμηση μετά τα γεύματα όταν η περισταλτική είναι πιο ενεργή.

 

2. Αλλαγές στη διατροφή

Η σωστή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας:

  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών: Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την περισταλτικότητα. Επιδιώξτε περίπου 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
  • Πίνοντας αρκετό νερό: Το να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι είναι απαραίτητο για να μαλακώσετε τα κόπρανα και να τα διευκολύνετε.

 

3. Φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας:

  • Υπακτικά: Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθαρτικών, συμπεριλαμβανομένων των ογκωδών, των οσμωτικών και των διεγερτικών καθαρτικών. Χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή όταν οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής δεν επαρκούν.
  • Σμηκτίτες και μαλακτικά: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν να μαλακώσουν τα κόπρανα και να τα διευκολύνουν στην αποβολή.

 

4. Ιατρικές πράξεις

Για χρόνια ή περίπλοκη δυσκοιλιότητα, μπορεί να απαιτούνται ιατρικές διαδικασίες:

  • Βιοανάδραση: Αυτή η θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να μάθουν πώς να ελέγχουν τους μύες του πυελικού εδάφους και να βελτιώνουν τις κινήσεις του εντέρου.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα ανατομικού προβλήματος ή απόφραξης, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 

Θεραπεία αιμορροΐδων

 

Η θεραπεία για τις αιμορροΐδες ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει φροντίδα στο σπίτι, φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες.

 

1. Οικιακή φροντίδα

Πολλές περιπτώσεις αιμορροΐδων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στο σπίτι:

  • Ζεστά μπάνια: Το να κάθεστε σε ένα ζεστό μπάνιο για 10-15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Καλή υγιεινή: Η διατήρηση καλής υγιεινής στην περιοχή του πρωκτού και η αποφυγή της χρήσης σκληρών ή αρωματικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό.

 

2. Φάρμακα

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων:

  • Κρέμες και αλοιφές: Προϊόντα που περιέχουν υδροκορτιζόνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη συστατικά μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και τον πόνο.
  • Παυσίπονα: Φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.

 

3. Ιατρικές πράξεις

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αιμορροΐδων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ιατρικές διαδικασίες:

  • Σκληροθεραπεία: Έγχυση διαλύματος στην αιμορροΐδα που προκαλεί τη συρρίκνωση των φλεβών και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Απολίνωση με λάστιχο: Μικρά λάστιχα τοποθετούνται γύρω από τη βάση της αιμορροΐδας, η οποία διακόπτει την παροχή αίματος και την κάνει να στεγνώσει και να πέσει.
  • Υπέρυθρη πήξη: Χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να πήξει τις φλέβες στην αιμορροΐδα.
  • Αιμορροϊδεκτομή: Χειρουργική αφαίρεση αιμορροΐδων, που χρησιμοποιείται συνήθως σε σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις.

 

6. Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια?

 

Η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες είναι κοινές παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με φροντίδα στο σπίτι και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε επιπλοκές ή να λάβετε πιο αποτελεσματική θεραπεία.

 

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για τη δυσκοιλιότητα?

 

Διάρκεια συμπτωμάτων

Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες παρά τις αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας που απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

 

Δυνατός πόνος

Ο έντονος κοιλιακός πόνος που δεν ανακουφίζεται μετά από κένωση ή δεν εξηγείται από άλλους παράγοντες απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι απόφραξης του εντέρου ή άλλες σοβαρές καταστάσεις.

 

Αιμορραγία

Εάν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα σας ή αιμορραγία από το ορθό, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σύμπτωμα πρωκτικής σχισμής, αιμορροΐδων ή πιο σοβαρών καταστάσεων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

 

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητη απώλεια βάρους που συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

 

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για αιμορροΐδες?

 

Βαριά ή παρατεταμένη αιμορραγία

Η αιμορραγία από τον πρωκτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα των αιμορροΐδων, αλλά εάν η αιμορραγία είναι έντονη ή διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή η αναιμία.

 

Δυνατός πόνος

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να είναι επώδυνες, ειδικά εάν σχηματιστούν θρόμβοι αίματος. Εάν ο πόνος είναι έντονος και δεν ανακουφίζεται με σπιτικές θεραπείες, είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να απαιτηθεί αφαίρεση θρόμβου ή άλλη ιατρική παρέμβαση.

 

Πρόπτωση αιμορροΐδων

Εάν οι εσωτερικές αιμορροΐδες προπέσουν και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ορθό, αυτό μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Οι πρόπτωση αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση και να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Έλλειψη βελτίωσης μετά τη θεραπεία στο σπίτι

Εάν τα συμπτώματά σας από τις αιμορροΐδες δεν βελτιωθούν μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας στο σπίτι, είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ισχυρότερα φάρμακα ή διαδικασίες όπως σκληροθεραπεία ή περίδεση με λάστιχο.

 

Σε ποιους ειδικούς να απευθυνθώ?

 

Εάν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια για δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες, μπορείτε να συμβουλευτείτε διάφορους ειδικούς:

  • Γαστρεντερολόγος: Ειδικός στο πεπτικό σύστημα που μπορεί να κάνει εξετάσεις όπως κολονοσκόπηση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
  • Πρωκτολόγος: Ειδικός σε παθήσεις του ορθού και του πρωκτού που μπορεί να εκτελέσει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη θεραπεία αιμορροΐδων.
  • Γενικός Ιατρός: Μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό ή να σας προτείνει αρχική θεραπεία.

 

7. Συμπέρασμα

 

Η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες είναι καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Με τη σωστή ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία, είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων στην καθημερινή ζωή. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια όπως χρειάζεται για να διατηρήσετε καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

 

ΠΗΓΕΣ:

1. Mayo Clinic: Constipation symptoms and causes (26.05.2024)
2. NIDDK: Constipation (26.05.2024)
3. NIDDK: Hemorrhoids(26.05.2024)